CVEĆE OD KARTONA I PALETA ZA JAJA

Od kartona i paleta za jaja mogu se napraviti cvetići, 

a od dobijenih cvetova i cvetna bašta.

 

 

 

 

Potrebni materijali i pribor za rad:

  • kartonske kutije za jaja
    palete za jaja
    makaze
    tempere
    lepak

Postupak rada:

CVET:

Rukama odvajati ili makazama seći udubljenja kartonskih kutija ili paleta za jaja. Odvojena/isečena udubljenja oblikovati makazama-seći makazama po blagim udubljenjima da bi se dobile latice. Tako dobijene cvetove bojiti temperama. (Mogu se bojiti i flomasterima, ali je bojenje temperama mnogo brže i ujednačenije) Osušene cvetove, po želji, stavljati jedan u drugi i učvrstiti ih lepljenjem. Na dnu krunice olovkom ili makazicama napraviti rupu i kroz nju ubaciti dršku.

Makazama seći ivicu palete ili kartonske kutija za jaja do željene dužine. Obojiti je zelenom temperom. Dobijena drška se može i uvrteti. Pošto se osuši, umetnuti je u rupicu napravljenu na dnu krunice cveta.

LISTOVI:

Listovi se mogu dobiti isecanjem kartonskih kutija ili paleta do dobijanja odgovarajućih oblika. Boje se zelenom temperom i, nakon sušenja, lepe na dršku cveta.

CVETNA BAŠTA:

 

Od dobijenih cvetova može se napraviti cvetna bašta. (Na ovu ideju došla su deca u toku rada)

Obojiti paletu za jaja braon i zelenom bojom – braon u sredini (zemlja), zeleno po obodu (trava). Uzvišenja na paleti iseći makazicama i u njih stavljati dobijene cvetove.

Cvetove i cvetnu baštu  su na časovima likovne kulture izradili učenici II2 OŠ“Stefan Nemanja“ iz Niša.

Autor članka: Marija Milovanović, učiteljica

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>