DEČIJI PORTFOLIO

U poslednje vreme se mnogo govori o značaju dečijeg portfolia u vrtićima. U njemu se beleže razne zanimljivosti o detetu, njegovom napredovanju, čuvaju likovni radovi…

Pre svega toga, zadatak za roditelje je da kod kuće sa svojim detetom ukrase spoljašnjost portfolia. Značaj zajedničkog rada na ovom „projektu“ je u produbljivanju odnosa između roditelja i deteta. Ili, kako neki vole da kažu: „ Nije važno koliko vremena provodite sa svojim detetom, već kako.“

Ali, šta ako dete nije zainteresovano za ukrašavanje „nezanimljive kutije“? Šta ako će radije da vozi svoj brzi autić ili da hrani svoju omiljenu lutkicu?

Pa da, probaćete kasnije, pa opet malo kasnije, pa opet…

Već vas hvata panika. Svaki put kad pomenete detetu portfolio, ono sve više beži, a ispunjenje zadatka je sve dalje od vas. Obostrana uznemirenost raste.

Počinje da vas nervira i vaspitačica koja, uz blaženi osmeh, kaže da su svi doneli, jedino vi niste.

Drage mame, nemojte se zbog toga uzbuđivati. Postoji mnogo drugih aktivnosti koje možete raditi zajedno sa svojim čedom.

Kao što ste uživali u uređivanju dečije sobe, biranju posteljine, odeće ili cipelica, isto tako možete uživati u ukrašavanju njegovog ili njenog portfolia.

Zato skuvajte sebi kaficu i pogledajte kako sam ja to radila.

Materijal za rad:

  • žuti registrator
  • papirni ubrus
  • kanap
  • sunđer
  • transparentni lepak za drvo, lepak za papir
  • grafitna olovka
  • žuta i plava tempera
  • četkica
  • fotografija deteta

Olovkom iscrtati konture na koje ćete lepkom za papir lepiti kanap.

Kada se osuši, premazati lepkom i nanositi papirni ubrus u nekoliko tankih slojeva (slično kao dekupaž). Dobro pritisnuti prstima da bi se videla šara od kanapa.

Nakon toga obojiti žutom temperom.

Kada se opet sve dobro osuši, umočiti sunđer u plavu temperu i pažljivo tapkati preko izbočina od kanapa.

Prelakirati ili premazati transparentnim lepkom za drvo. Kada se nanosi, ovaj lepak ostavlja beo trag koji se gubi prilikom sušenja i prelazi u sjaj.

Na kraju zalepiti fotografiju.

Autor članka: Svetlana Bulajić

 

 

 

1 comment to DEČIJI PORTFOLIO

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>