LUTKA OD KUKURUZOVINE

Lutke od kukuruzovine su bile veoma aktuelne još kad su naše bake bile male devojčice. 

Postupak izrade ovakve lutke je veoma jednostavan i može se primeniti u školama i vrtićima, ali je odlična zabava i kod kuće. Jesen je idealno vreme za ovu aktivnost, jer je tada kukuruzovina lako dostupna.

Materijal za rad:

  • suva kukuruzovina
  • vunica
  • rafija
  • makaze
  • crni i crveni flomaster

Suvu kukuruzovinu na nekoliko minuta potopiti u toplu vodu kako bi omekšala. To je izuzetno važno jer se tako ne lomi i lakše se oblikuje.

Pre početka rada pokupiti višak vode. Razlog za to je što se voda neće slivati niz ruke u toku pravljenja lutke i, što je još važnije, neće biti problema sa sušenjem.

Za početak, vunicu vezati na čvor i postaviti na 2-3 lista kukuruzovine, kao što je prikazano na slici. Zatim kukuruzovinom obložiti celu vunicu i vezati rafijom po isprekidanoj beloj liniji, ispod čvora vunice.

Povući vunicu na jednu, a listove kukuruzovine prevratiti na drugu stranu i vezati rafijom opet ispod čvora, koji je sada ostao unutra.

Dobili smo glavu lutke.

Šest tanjih traka kukuruzovine vezati rafijom kao na slici, a zatim isplesti pletenicu. Pletenica se pravi tako što trake podelite u tri grupe i naizmenično preplićete levu i desnu grupu preko srednje.

Ako vam izrada pletenice ne ide od ruke, najjednostavnije će biti da list kukuruzovine umotate u rolnicu i vežete rafijom na sredini i  krajevima.

Donji deo lutke, ispod glave, razdvojte na dva dela i horizontalno provucite ruke lutke. Zatim skupite kukuruzovinu i vežite je ispod ruku lutke. Dobili smo stomak.

Ostatak kukuruzovine predstavlja suknju, pa je malo popravite makazama. Ako želite lutku u pantalonama, presecite kukuruzovinu uzdužno ispod stomaka, pa vežite rafijom kao na slici.

Flomasterima nacrtajte detalje na licu.

Kada je lutka gotova, sušite je na suncu ceo dan.

Autor članka: Svetlana Bulajić

1 comment to LUTKA OD KUKURUZOVINE

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>