POVRĆE OD NOVINA

Pozna jesen je doba kada se u domaćinstvima sprema zimnica. 

Bašte i pijace su prepune raznog voća i povrća. O ovoj temi ćete sigurno razgovarati sa decom, bilo da ste roditelj ili vaspitač. Predlažemo da aktivnost obogatite likovnim stvaralaštvom. U ovom članku ćemo obraditi pravljenje povrća koje raste u našim krajevima: šargarepa, paradajz, praziluk i ljute papričice. Ideja je jednostavna i zahteva veoma malo materijala i vremena.

Materijal za rad:

novinski papir

tempere

makaze

četkica

Novinsku stranicu podelite na listove veličine otprilike A4 formata. Uvrtanjem papira napravite oblik šargarepe, kao na slici. Za dobijanje lišća kraj zasecite makazama.

Na kraju šargarepu obojite odgovarajućim bojama.

Na isti način se prave praziluk i papričice, s tim da za papričice koristite papir manjih dimenzija.

Za pravljenje paradajza je potrebno samo zgužvati papir u lopticu i obojiti je crvenom temperom.

Autor članka: Svetlana Bulajić

3 comments to POVRĆE OD NOVINA

  • Sjajna ideja! Osim što razvija kreativnost, deca kroz ovu igru razvijaju i finu motoriku, upornost da započeto dovedu do kraja, igrajući se proširuju znanja iz raznih oblasti. Bravo!

  • Elisaveta Smickoska-kikovic

    STA IMA DA SE KAZE…LEPO I VREDNO…IMA STA DA SE VIDI I NAUCI,HVALA VAM I POZDRAV.

  • Snezana

    Odlicna ideja! Tako deca mogu da razvijaju motoriku ruku i nauce o povrcu.Mnogo znaci detetu da vizuelnim putem , ono sto vidi stvori sliku u svojoj glavi i dobije pravu informaciju o onome sto uci . To su tek tada trajna znanja , jos veca sreca detetova sto to moze samo i da napravi.Moje misljenje da dete u tom periodu stice trajna znanja koja ostaju za ceo zivot.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>