SLIKAMO DEDA MRAZA

U sklopu priprema za Novu godinu deca iz vrtića “Palčica” u Novom Sadu su pustila mašti na volju i slikala Deda Mraza.

Materijal koji smo koristili za rad je sve što smo imali u svojoj radnoj sobi, a to su: grafitne olovke različite tvrdoće (od H, preko HB pa sve do B8), tempere, vodene boje, drvene boje, flomasteri, voštani pastel, sjaj od mešavine vode i šećera, lepak, vunica, vata, krep papir, makaze, četkice… Ako kod kuće ili u svom vrtiću imate još nešto što bi moglo poslužiti za ulepšavanje Deda Mraza, slobodno priključite ovom spisku.

A postupak je tekao ovim redosledom:

Prvo smo kombinacijom olovaka različite tvrdoće crtali Deda Mraza. Odelo smo bojili crvenom temperom. Kada se tempera dobro osušila, boju smo pojačali crvenim voštanim pastelom.

Za pozadinu smo koristili vodene boje.

Zatim je usledilo ono u čemu svakodnevno uživamo, a to je naše drugarstvo, saradnja i spremnost da pomognemo jedni drugima.

Izrezali smo krep papir u obliku kruga, na sredinu postavili vatu i  ivice krepa prikupili u jednu tačku. Jedni su pridržavali krep sa vatom, a drugi su vezivali vunicu.

 

Tako smo napravili trodimenzionalne džačiće, koje je svako svom Deda Mrazu zalepio u ruku.

Da bismo se zabavili i da bi Deda Mrazovo odelo bilo zanimljivije, naneli smo sjaj koji se pravi ovako:

Pomešati jednu meru vode i dve mere šećera. Staviti na vatru da provri uz stalno mešanje. Kada se šećer otopi, smesu skloniti sa vatre i dodati nekoliko kapi limuna. Hladnu smesu nanositi četkicom.

Za bradu smo kristili cepkani toalet papir.

Na kraju smo se prisetili početnih matematičkih pojmova koje smo odlično savladali – kriva i prava linija tako što smo ih olovkom nacrtali na belom papiru a zatim ih isekli makazama. Napisali svoja imena i zalepili na dno slike da bi izgledalo kao sneg.

Za ove radove smo uložili malo više vremena, truda i mašte nego ranije, ali Deda Mraz to i zaslužuje!

Autor članka: Svetlana Bulajić

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>