USKRŠNJA JAJA EBRU TEHNIKOM

Ebru je tradicionalna turska umetnost ukrašavanja papira, interesantna po tome što divne šare i oblici nastaju na vodi!

Autor članka: Radmila Stević, vaspitačica u vrtiću  “Bajka” u Novom Sadu

Za slikanje se koriste isključivo prirodne zemljane boje, četkice od konjske dlake sa drškama od stabla ruže i prirodni preparati za zgušnjavanje vode. Željeni dezen i oblik se dobijaju tako što se na vodu zgusnutu određenim supstancama nakapa boja koja se nakon toga uz pomoć specijalnih šila oblikuje u najrazličitije forme. Kada je voda oslikana, na nju se pažljivo postavlja papir i slika je gotova!
Kod nas može da se koristi gotova, kupovna zamena umesto ručno pripremanih boja. To su MARABU boje za slikanje na vodi, koje su na bazi laka. U posudu se sipa obična voda, nekoliko cm visine. Neka posuda bude bela ili providna kako bi bila bolja preglednost onoga što se šara. Kaplju se boje i potom se šilom, šibicom ili štapićem šara. Sloj boje se dosta brzo hvata ( za razliku od originalnih boja), te treba raditi brzo, ali nežno. Postavi se papir, koji nije jako tanak, preko toga (potopi) i slika ostaje na njemu. Bočice sa bojom su male, a cena im je pristupačna. Mogu se naći u svakoj malo bolje snabdevenoj knjižari ili hobi radnji.

Jako je interesantno i deci, a i odraslima. Opušta i smiruje. Uživajte!

 

4 comments to USKRŠNJA JAJA EBRU TEHNIKOM

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>