ZUBI OD STIROPORA

Zdravlje zuba u najranijem uzrastu je izuzetno važno.

Mlečne zube, kojih ima dvadeset, treba redovno negovati i čistiti. Bitno je da prvi kontakt sa stomatologom ne bude za decu stresan, kako kasnije u životu ne bi stvorila averziju i strah. Deci treba objasniti na što jasnijem primeru šta će im se dogoditi sa zubima ako ih napadne karijes. Što ranije se počne sa edukacijom i negom zuba, to će deca kasnije imati manje problema sa stomatologom.

Materijal za rad:

  • kockice stiropora
  • roze hamer
  • makaze
  • lepak

Hamer preklopiti i iseći u obliku polukruga, kao na slici. Ovako dobijen oblik će predstavljati unutrašnjost usne duplje.

 

Dajte deci mnogo kockica stiropora i postavite im zadatak da svako za sebe izdvoji dvadeset komada. Tako će provežbati brojanje.

Stiropor je idealan materijal za ovu priliku. Deca ga veoma lako mogu prstima kidati i tako uvideti kako bakterije oštećuju zube. Potrebno je da oštećenja koja naprave na kockicama stiropora oboje crnim flomasterom.

Deca mogu na svoje lice prisloniti prvo zdrave, a zatim pokvarene zube i tako videti koji osmeh je lepši.

 

 

Pored edukativnog karaktera, ova aktivnost će sigurno deci doneti i mnogo zabave i smeha.

U završnom delu ove aktivnosti podelite decu u dve grupe. Jedna grupa će iz časopisa isecati hranu koja nepovoljno utiče na zdravlje zuba, a druga grupa hranu koja je za zube poželjna.

Autor članka: Svetlana Bulajić

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>