AVIONČIĆ OD PAPIRA

Današnja deca su opčinjena računarima, internetom, video-igrama i  veoma retko je njihova pažnja usmerena na neku drugu aktivnost. 

Mnoge dečije igre, koje su bile aktuelne pre 20-30 godina, danas su samo puka prošlost. Deci bi možda neke igre iz perioda detinjstva njihovih roditelja i bile interesantne, ali jednostavno ih ne znaju. Jedna od aktivnosti, koju i današnja deca sigurno vole, je pravljenje aviončića od papira. U ovom prilogu ćemo vam u najprostijim crtama opisati pravljenje aviona. Uz malo dobre organizacije, može se čak napraviti i svojevrsno takmičenje: ko će pre da napravi avion, čiji aviončić će duže da leti, a čiji dalje itd.

Za ovu aktivnost vam je najvažnije da imate papir bilo koje boje i mnogo volje i igra može da počne.

Materijal:

  • papir A4 formata (beli ili u boji)

Najpre uzdužno presavijte papir, kao na slici. Prednje krajeve papira savijte ka sredini.

Sada je potrebno da još jednom savijete već presavijene krajeve ka sredini. Da biste stekli dojam kako treba ovaj korak da izgleda, prilažemo i sliku iz profila.

Do ovog momenta se oba modela koje opisujemo prave na isti način.

Da bi napravili prvi model, potrebno je saviti stranice aviona po isprekidanim strelicama kao na slici. Dodatno se prave zakrilci od uskog pojasa savijenog papira sa strane.

Drugi model je potrebno saviti kao na sledećoj slici. Ovde novo uzdužno savijanje ide od samog “nosa” aviona,  pa do naspramne stranice.

Koji je model deci bolji? Rekli bismo da prvi model bolje leti, dok drugi lepše izgleda. Uostalom, deca će biti oduševljena i samom mogućnošću da sama naprave nešto što leti.

Autor članka: Svetlana Bulajić

1 comment to AVIONČIĆ OD PAPIRA

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>