DETE I RITAM

Način na koji nam se muzika obraća jasan je svakom ko vidi reakciju bebe na muziku koju voli.

Dvogodišnjak će uz muziku veselo igrati a trogodišnja devojčica već sanja o tome da će, kad poraste, postati balerina. Muzika je sastavni deo naših života, dok je  ritam taj koji nas pokreće. Od najmlađeg perioda, deca reaguju na ritam, bilo da je on konstantan ili promenljiv. U tome ih mi moramo maksimalno podržati i ohrabriti. Svima nam je u prirodi da udarcima nogom ili pljeskanjem dlanova pojačamo ritam kompozicje koju slušamo, ali, to treba da pređe u naviku i našoj deci. Možda Vam se ova radnja ne čini kao posebno značajna, ali održavanje ritma ima veze sa mnogim procesima koji se dešavaju na nivou mozga. Između ostalog, treba imati u vidu da deca koja bez problema održavaju ritam, kasnije nemaju problema ni u čitanju. Šta je to što treba da znate o ritmu?

Deca uzrasta od 3 do 5 godina su izuzetno zainteresovana za ritam i to na nivou zabave. Tako i treba da bude. Ono što ćete ih Vi još naučiti je da muziku slušaju i razumeju, a ne samo da je primećuju. Za početak, treba raditi na pamćenju kratkih ritmičkih fraza, koje se mogu ponavljati udarcima nogom, pljeskanjem, pucketanjem prstića, udarcima štapićima. Ovim ćete im pokazati kako svaka kompozicija ima svoj ritam, i kako bi bez njega bila neprepoznatljiva. Igrajte se sa njima tako što ćete koračati u ritmu njima poznate pesme, a onda je pevajte pogrešno, ili čak u pogrešnom tempu, i pokažite im koliko je tada teško prepoznati pesmu. Evo jednostavne igre za ovaj uzrast:

Muzički korak: Sve što Vam treba su štapići i zvono. Ako nemate ni to, dovoljni su dlanovi i bilo šta što proizvodi drugačiji zvuk. Počnite igru tako što ćete štapićima udarati spor ritam i objasniti im da je u pitanju ritam našeg koraka dok hodamo. Za to vreme, deca Vas prate po sobi. Zatim ubrzajte ritam i objasnite im da je to ritam kojim trčimo. Oni ponavljaju udarce brže. Zatim zvonite zvonom i stanite. Kada su shvatili sve pokrete, kombinujte hodanje, trčanje i stajanje uz udarce štapićima. Ova jednostavna igra razvija slušni aparat kao i koordinaciju pokreta.

Potrebno je malo više vremena da deca uzrasta od 5 do 7 godina savladaju više ritmičkih figura koje treba svirati naizmenično ili istovremeno. Ipak, neka Vas to ne spreči da im ovakvu zabavu ponudite. Najjednostavnija podela je da jedan, konstantan ritam daju nogama, koračanjem. Za početak se igrajte tako što ćete jačinu udaraca nogama prilagoditi dinamici pesme koju pratite, sve dok svi ne marširaju istovremeno. Onda im uvedite udarce rukama (dlanovi, pucketanje prstima, udarci o telo, štapići, zvečke…) koji će, u početku, pratiti udarce nogu. Kada i to savladaju, ’’zakomplikujte’’im udarce rukama tako što ćete napraviti novu ritmičku figuru, koja se slaže sa ritmom koraka, i naravno, nije previše komplikovana. Samo jedan dodati udarac biće dovoljan za početak. Ova vežba je sledeći nivo u savladavanju veštine držanja ritma, koordinacije pokreta i slušanju muzike.

Predškolci i školarci su u stanju da ’’sviraju’’ istovremeno dve različite ritmičke figure, ali i da formiraju mali orkestar. Uz pomoć vaspitača ili učitelja, oni mogu svirati i troglas, što će njima biti posebno zabavno. Ovom vežbom oni uče da slušaju sebe isto toliko koliko slušaju i ostale.

Nikada nemojte zaboraviti značaj muzike u socijalizaciji svakog deteta, kako ona utiče na kreativnost, samostalnost, slobodu izražavanja i timski rad. Ovim i svim sledećim tekstovima želimo da Vas podsetimo koliko je muzika važna, kako utiče na razvoj dece i koliko joj pažnje treba posvetiti. Tekstovi su deo predavanja koja su namenjena vaspitačima, učiteljima i nastavnicima u predškolskim i školskim ustanovama Srbije. Multimedijalna muzička radionica ove godine počinje sa organizovanom, licenciranom obukom profesionalnih kadrova u želji da promoviše najnovija dostignuća, metode, sredstva i literaturu iz oblasti muzičkog obrazovanja. Ako se bavite muzikom i decom, onda je dvodnevni seminar MULTIMEDIJALNA MUZIČKA RADIONICA pravo mesto da obnovite stara znanja i steknete nova. Prijavite se za seminar u Vašem gradu!

Muzički pozdrav do sledećeg susreta!

3 comments to DETE I RITAM

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>