DEDA MRAZOVO DVORIŠTE

Deca vrlo rado koriste plastelin. 

Stvaranje  životinja, ljudskih figura i raznih drugih oblika u tri dimenzije za njih ima poseban značaj. Pored osećanja radosti dok u njihovim rukama plastelin oživljava,  ove aktivnosti takođe doprinose razvoju fine motorike ruku (razvijenost mišića šake).

Možete li onda da zamislite šta se dešava kada deca još učestvuju i u izradi materijala za rad?

Marija Vasić, učiteljica u produženom boravku OŠ”Žarko Zrenjanin” u Novom Sadu je poslala recept za domaći plastelin. Izrađivala su ga deca iz njenog razreda, a zatim od njega napravila Deda Mrazovo dvorište.

PLASTELIN IZ BAKINE KUHINJE:

  • 2,5 dl brašna,
  • 1dl soli,
  • 1 kesica limuntusa,
  • 1,5 supena kašika ulja,
  • 2,5 dl vode

 

Kada se voda i ulje dobro zagreju na šporetu, dodati  izmešano brašno, so i limuntus. Dobro izmešati dok je jos na šporetu  a zatim skloniti i ostaviti poklopljeno da se ohladi. Ohladjenu smesu dobro izmesiti i dodati prehrambene boje po zelji.

Smesa je veoma laka za oblikovanje i veoma je postojana.

Naši ucenici su uživali u pravljenju Deda Mrazovog dvorista. Osnovni oblik jelke je kupa. Da bi nam bilo lakše da je držimo u nju smo uboli drvenu olovku. Izgled grancica smo dobili zasecanjem krivim makazicama za nokte od vrha  na dole.

Pošto je smesa malo mekša od plastelina, preporučujemo korišćenje žice za osnovu figura. Za oči i dugmiće patuljaka, Sneška  i Deda Mraza koristili smo zrna bibera.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>