JEDNOSTAVNE IGRE – MAKSIMUM UČENJA!

Deca uzrasta od 5 do 8 godina, pa i ona starija, izuzetno uživaju u klasičnim muzičkim igrama poput muzičkih stolica, ledenog čike ili statue. 

To su igre u kojima se prvenstveno deca zabavljaju i smeju, ali i vežbaju svoje uho. Šta je, zapravo, važno u ovim aktivnostima?

Ono na šta treba obratiti pažnju kada se igraju ovih igara je da dete treba da svesno sluša muziku. Jasno je da će dete biti veoma skoncentrisano kada se igra muzičkih stolica da u pravom trenutku sedne, ali, nije sigurno da je uopšte svesno koju pesmu puštate. To se vrlo jednostavno može promeniti ako modifikujete zadatak. Možete zajedno odslušati pesmu i obratiti im pažnju na određen instrument, onomatopeju ili reč koja se javlja u tekstu. Dalje, kada budete igrali igru, oni imaju zadatak da osluškuju pesmu (melodiju) i da u pravom trenutku čuju, prepoznaju i odreaguju na dogovoreni trenutak u kome treba da sednu. Ova modifikacija učiniće deci igru ponovo veoma interesantnom a pri tom će biti daleko svesniji muzike koju slušaju. Kako su deca starija, tako i zadaci mogu biti teži. Tada to može biti određeni trenutak kada zasvira neki instrument, ili kada se u tekstu pomene određena reč ili čak reč na određeno slovo. Ovakve stvari deci su posebno zabavne i mogu dugo uživati u njima. Ista vrsta promene igre može se primeniti i u igrama tipa ledeni čika  ili statue, uz unapred ugovorene “signale”.

Deca mogu učiti i muzičke oblike kroz igru. Doduše, ona nesvesno to i rade kada prave koreografije za omiljene pesme. Prirodno počinju da igraju u refrenu iste korake koje su igrali i prethodni put, shvatajući da se celina ponavlja. Zato, igrajte se sa njima tako da svesno prate dešavanja u kompoziciji. Obratite im pažnju da kako se zovu delovi pesama i onda ih prepoznajte dok pesma traje. To će biti daleko zabavnije ako u sve uključite i pokret, pa uz strofu imate jednu vrstu pokreta a uz refren neku sasvim drugačiju. Za najmanji uzrast biće sasvim dovoljna razlika da se u jednom delu sedi a u drugom pleše. Što je dete starije, a pri tom je naviknuto na ovakav trening, jasno je da ćete moći pokretima da definišete uvod, strofu, prelaz, refren i završetak svakog dela. Ovakav pristup muzičkom delu je važan prvenstveno zbog svesnog slušanja, ali i zbog prepoznavanja, pamćenja i logike koja se ovako razvija.

Autor teksta: MULTIMEDIJALNA MUZIČKA RADIONICA

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>