JEŽ OD KORE KESTENA

Divlji kesten predstavlja vrlo rasprostranjenu biljnu vrstu u našim krajevima.

Za razliku od pitomog kestena, nije pogodan za ljudsku ishranu, ali zato ima jako zanimljiv, krupan plod, koji deca vrlo rado sakupljaju. Kora divljeg kestena je bodljikava, baš kao jedna zanimljiva životinja – jež, naravno. U ovom članku će biti opisano pravljenje ježa od kore kestena.

Stoga, možemo deci sugerisati da prilikom sledeće šetnje po obližnjem parku pored kestena prikupe i njegovu ljusku.

Materijal za rad:

  • Ljuska ploda divljeg kestena
  • Plastelin u više boja

 

Najpre je potrebno da zajedno sa decom proberete prikupljene ljuske. Najbolje bi bilo da su tamnije boje, sa lepo očuvanim bodljama. Ukoliko se kesten nalazi unutar ljuske, izvadite ga.

Okrenite omotač divljeg kestena tako da unutrašnja strana bude okrenuta nagore. Plastelinom napunite unutrašnjost omotača, kao na slici. Time dobijamo stabilnost ježića.

Okrenite sada omotač, tako da unutrašnjost bude okrenuta nadole. Odaberite odgovarajuću boju plastelina kako bi ste formirali glavu ježa, kao na slici. Jednostavno ćete pritisnuti oblikovan plastelin na ljusku. Uzmite plastelin crne boje i napravite malu kuglicu, koja će predstavljati njuškicu ježa.

Na isti način ćete napraviti oči ježa. Stavite ih na odgovarajuće mesto i ježić gotov. Naravno, njuškicu i oči možete da napravite i od zrna bibera, na primer.

Autor članka: Svetlana Bulajić

3 comments to JEŽ OD KORE KESTENA

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>