PLES

Ples za decu predškolskog i školskog uzrasta može se posmatrati kao način izvođenja koreografija ili improviziranog kretanja, ali i kao način lečenja socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i fizičkih problema. Vekovima su ljudi različitih kultura koristili ples kao način izražavanja jakih emocija, lečenja bolesti, slavljenja važnih događaja, pričanja priča, kao i za održavanje i poboljšavanje socijanih odnosa. Igra obuhvata snagu pokreta u prijatnom okruženju i koristi se za promociju ličnog razvoja, zdravlja i blagostanja.

Ples je baziran na međusobnoj povezanosti tela i uma. Mnogi terapeuti smatraju da su mentalni i emocionalni problemi često zatvoreni u  telu u obliku mišićne tenzije i ograničene šeme pokreta. Sa druge strane, studije su pokazale da stanje tela može uticati na stav, ponašanje i osećanja, kako pozitivno tako i negativno.

Plesni pokreti promovišu ozdravljenje na različite načine. Pokreti u okviru grupe izvode ljude iz izolacije, podstiču snažne socijalne i emocionalne veze, i, što je možda i najvažnije, generišu pozitivna osećanja proistekla iz zajedničkog angažovanja grupe. Ritmičko kretanje ublažava mišićnu napetost, smanjuje anksioznost i pojačava energiju. Spontano kretanje pomaže osobi da prepozna i veruje svojim impulsima kao i da sprovodi pokrete koje odabere. Kreativni pokreti podstiču samoizražavanje i otvaraju put novim načinima razmišljanja i činjenja.

Na čisto fizičkom nivou, igra obezbeđuje koristi vežbanja: poboljšava zdravlje, blagostanje, koordinaciju i tonus mišića. Klinički je dokazano da utiče na poboljšanje izgleda tela, mišići se zatežu a telo je elastičnije. Mladi igrači razvijaju osećaj ravnoteže i poboljšavaju koordinaciju i agilnost. Takođe, deca razvijaju svest o telu i uče pravilno držanje. Ove prednosti prevazilaze granice plesa jer pomažu napredovanje i u drugim disciplinama, kao što su sport i borilačke veštine. Kliničke studije pokazale su da  fizička aktivnost pomaže deci da prevaziđu stres i da se opuste. Osim što može umanjiti strahove i anksioznost, ples može da smanji osećaj izolacije, pritiska, hroničnih bolova i depresije. Takođe, poboljšava cirkulaciju i rad disajnih organa. Ovo je i odličan način da pomognete svom detetu da razvije pozitivan stav o zdravlju i stalnoj fizičkoj aktivnosti. Ples se pokazao kao uspešna terapija kod adolescenata i kod psihijatrijskih bolesnika, osoba sa problemima u učenju, mentalno hendikepiranih i onima koje imaju problem sa vidom i sluhom.

Na emotivnom nivou, ples pomaže samopouzdanju, donosi radost, ali i omogućava istraživanje osećaja poput ljutnje, frustracije i gubitka, koji se često teško objašnjavaju rečima. Časovi plesa su zabavni i odličan su način da deca upoznaju nove prijatelje. Tu se razvijaju osnovne socijalne veštine kroz interakciju sa ostalim plesačima. Ples neguje i važne životne veštine poput komunikacijskih veština, discipline i pažnje. Grupne koreografije podstiču timski rad, komunikaciju, poverenje i saradnju dok u individualnom nastupu igrači prirodno pokazuju samopouzdanje i samopoštovanje a pri tom se zabavljaju.

Umetničke koristi plesa ogledaju se u rasplamsavanju dečje mašte i razvijanju i negovanju individualne kreativnosti na jedinstven način. Časovi plesa su posebno važni deci koja imaju ograničene fizičke mogućnosti i deci sa poremećajem pažnje. Oni kroz ples uspevaju da slobodno prikažu svoje emocije u okruženju koje pruža konstantnu podršku. Uključivanje dece u ples takođe ih uvodi u osnove kreativnosti, kao što su vreme, prostor, ritam i oblik.

Ples promoviše disciplinu, koordinaciju, memoriju, fleksibilnost, izdržljivost, stav i uzvišenost. Sva deca su sposobna da razumeju i ponove osnovne tehnike i plesne korake ako im se pokažu na pravi način. Rečnik koji uče tokom igre može im pomoći da se izraze kroz pokret i da to na prirodan način uključe u svoj život.

Nikad nije prerano početi sa plesom. Ako dete može da sluša i ostane fokusirano, onda nije prerano. Kako deca bivaju sve starija i ozbiljnija, čas se produžava, a broj časova nedeljno se povećava. Naravno, najvažnije je posmatrati kako reaguju jer ni jedna aktivnost koja se previše forsira od strane roditelja nije dobra za dete. Deca vole pokret, skakanje i istezanje. Nastavnici im mogu pokazati kako da pomeraju svoja mala tela na konstruktivan način a da se pri tom zabavljaju. Sve vrste plesa i pokreta mogu biti korisne, a treba istaći da deci treba pokazati vežbe dok su još sasvim mali. Iako Vam se to možda ne čini posebno važnim, ovo je ulaganje za čitav život.

Ova i mnoge druge zanimljive muzičke teme našle su mesto u okviru akreditovanog seminara za vaspitače, učitelje i nastavnike Muzičke kulture. MULTIMEDIJALNA MUZIČKA RADIONICA ima za cilj savremeno dodatno obrazovanje osoba koje su u najbližem kontaktu sa decom i obuku drži širom Srbije. Prijavite se, osvežite i usavršite svoja muzička znanja!

 

1 comment to PLES

  • MxxixA

    Sajt je vrlo koristan i smatram da uz njega se moze mnogo toga nauciti…Drago mi je zbog toga, pomocu ovoga sajta mnogi mogu da razvijaju svoju kreativnost, ne samo,mi, deca nego i tinejdzeri koji vole umetnost i uzivaju u tome…Smatram da je umetnost jedna divna nauka u kojoj mnogi uzivaju, a uz pomoc ovih kreativnih, ranovrsnih, ideja jos lakse prepoznaju sve njene lepe strane…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>