PTICA OD PAPIRNIH TRAKA

Papirne trake pružaju ogromne mogućnosti za rad. jato

Deca ih prosto obožavaju i one za njih predstavljaju neiscrpan izvor kreativnih ideja. Od njih prave razne oblike, u početku najčešće kružne, a zatim i ostale.

Najveća prednost tehnike oblikovanja papirnih traka je svakako izuzetno jeftin i lako dostupan materijal.Umesto belog papira moguće je iskoristiti stare novine.  

Papirne trake se mogu u nekoliko jednostavnih koraka pretvoriti u lepu pticu.

Za to je potreban sledeći materijal:

 • tri papirne trake
 • papirni romb u narandžastoj boji za kljun
 • vunica za noge
 • crni flomaster
 • lepak
 • makaze

Za početak je potrebno za sekundu napraviti stomak ptice. Postupak se može pojednostaviti tako što se umesto lepka koristi heftalica.

materijal za rad stomak ptice

Sledeći korak je izrada glave. Oblikovati krug tako što jedan deo trake ostaje slobodan i predstavljaće vrat ptice.

Spojiti vrat i stomak, kao na slici.

glava ptice spajanje vrata i stomaka

Potom zalepiti kljun na odgovarajuće mesto na glavi ptice. Širina kljuna odgovara širini trake od koje je napravljena glava. Flomasterom nacrtati oči ptice.

lepljenje kljuna crtanje ociju

Izrada krila ptice podrazumeva zasecanje krajeva papirne trake na više mesta. Kada je to urađeno sledi lepljenjenje na spoj leđa i vrata.

zasecanje resa lepljenje krila

Noge praviti od vunice tako sto se nekoliko niti jednake dužine poređaju jedna do druge i na krajevima sa obe strane zavežu u čvor.

Kresta se pravi na isti način kao krila, s tim što se papirna traka koja je znatno kraća zaseca samo sa jedne strane.

noge od vunice pravljenje kreste

Kada je to urađeno strana trake koja je zasečena se uvije uz pomoć makaza (kao na slici) i pričvrsti na vrh glave ptice. Na kraju zaheftati i noge i ptica je spremna da poleti.

oblikovanje kreste gotova ptica

Autor članka: Svetlana Bulajić

6 comments to PTICA OD PAPIRNIH TRAKA

 • […] jednom od prethodnih postova prikazan je način pravljenja ptica od papirnih traka. Evo zanimljive ideje kako da od papirnih traka načinite novogodišnji ukras – […]

 • Mileva Pesic

  Predivno Svetlana! Ja sam uciteljica pred penzijom,ceo radni vek sam provela na selu i uvek sam koristila razne materijale i creativne ideje da obogatim cas. Sada, nazalost, ima vrlo malo dece pa sam proglasena tehnoloskim viskom. Radujem se kada vidim mlade koji vredno rade i da su puni ideja. Samo tako nastavite. To sto pruzate svojim ucenicima je pravo zadovoljstvo koje nema cenu.
  Srdacan pozdrav od uciteljice Seje iz Starog Grackog sa Kosova

 • Svetlana

  Sejo, hvala Vam na lepim rečima. Nadam se da Vam neće ukinuti radno mesto. Na prosveti ne bi smelo da se štedi, jer je to ulaznica za budućnost svakom detetu. Želim Vam sve najbolje i puno pozdrava iz Novog Sada!!

 • sanja

  hvala za sve kreativne ideje

 • Luka

  Ovaj ptić mi se vrlo dopada, slične smo i mi radili s decom od 5 do 10 g. Svi smo uživali. Želim vam još puno kreativnih ideja u bodućnosti. Pozz.

 • […] tehniku možete videti u člancima: PTICA OD PAPIRNIH TRAKA, CVET OD PAPIRNIH TRAKA i NOVOGODIŠNJI UKRASI – ŠARENI LANAC OD PAPIRNIH TRAKA, a papirne trake […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>