UKRŠTENE RUKE

Ovu sjajnu igru koja podstiče koncentraciju, deca vrlo rado igraju i često traže jer je prevashodno zabavna. 

Namenjena je deci uzrasta od 4-5 godina pa na dalje.

Broj dece nije ograničen, ali ako ih imate preko 20, bolje je podeliti ih u dve grupe.

Decu poređajte u krug  ili na podu ili za stolom. Ako se igrate na podu, najbolje je da deca kleče. Šake staviti na podlogu tako da svaka desna ruka ide preko leve susednog deteta. To znači da između svoje dve ruke svako dete ima levu i desnu ruku drugara koji su do njega.

Igra počinje kada jedno dete lupi šakom o podlogu. Prva sledeća ruka sa leve strane udara sledeća, pa sledeća i tako u krug. Potrebno je da prođe par krugova da bi sva deca shvatila kada je njihov red da lupe šakom. Treba im obratiti pažnju da moraju da prate sve ruke koje se pomeraju, a posebno svoje. Često se dešava da u početku bolje primećuju kada drugo dete pogreši, a samo ne prepoznaje svoju šaku koja je na redu.

Kada prođete par krugova bez zastajanja, što je različito kod različitih starosnih grupa, onda možete preći na sledeći korak. Svako dete ima pravo da umesto jedanput, lupi šakom dva puta za redom i time promeni smer kretanja kruga. Tako igra postaje daleko komplikovanija i pažnja mora biti mnogo veća. Pošto ovaj preokret deci bude vrlo zabavan, možete doći u situaciju da igra više ne ide u krug već praktično stoji u mestu. Zato  preporučujem da primenite neka pravila poput toga da ne može u jednom krugu isto dete da dva puta lupi i tako prebaci igru u samo svoj deo, ili da odredite ko sme promeni smer, ili već neko od pravila koji sami ustanovite. Kada dete ne lupi rukom onda kada treba, ta ruka mu ispada iz igre i nastavlja da igra samo sa jednom.

U toku igre, kada počnu da ispadaju ruke, treba pregrupisavati decu tako da se ne desi da neko ima obe svoje ruke jednu do druge. Igru završite onda kada vam ostane dvoje dece koji su pobednici. Ako bi želeli da imate samo jednog pobednika, ova igra mogla bi da potraje predugo dok vam ostala deca nezainteresovano trčkaraju okolo.

Autor članka: Marijana Milošević Simić

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>