SUNCOKRETI

Prilikom organizovanja likovne aktivnosti, uvek je najveći izazov raditi sa decom najmlađeg uzrasta (2-3 godine). 

Deca u ovom uzrastu tek treba da razviju osnovne motoričke sposobnosti, pa se treba ograničiti na jednostavnije aktivnosti. U ovom članku predlažemo zanimljivu aktivnost koja će u sebi sadržati i grupni i individualni rad.

Materijal za rad:

  • reciklirani papir
  • papirni ubrus
  • žuta i crna tempera
  • četkica
  • makaze

Papirni ubrus, toalet papir ili salvetu iscepkati na sitne delove. Ovo je odlična vežba za finu motoriku ruku. Možete je obogatiti i gužvanjem ovih papirića.

Temperu istisnuti na sredinu papira. Deca stoje postavljena u krug oko papira i prema sebi povlače linije četkicom umočenom u temperu, kao na slici.

Cepkane papiriće poređati na sredini i tapkati četkicama namočenim temperom. Još bolje je kada deca umesto četkica koriste svoje dlanove i prstiće. Ovo je takođe vežba za razvoj fine motorike prstiju šake, što je na ovom uzrastu od izuzetnog značaja za govorni razvoj. Naučnici su odavno dokazali da su spretnost ruke i govor u direktnoj vezi.

Kada se ovo umetničko delo – SUNCE, nastalo zajedničkim trudom grupe trogodišnjaka osuši, iseći ga kružno. Zatim deci dati da makazama oblikuju zrake sunca, kao na slici.

Sada su na redu individualni radovi – SUNCOKRETI. Svako dete će ponoviti postupak na sopstvenom papiru. Ovde nedostaju samo semenke suncokreta. Deca će ih sa zadovoljstvom naslikati tako što će u crnu temperu umočiti prste šake i otisnuti u sredinu suncoktera.

Autor članka: Svetlana Bulajić

1 comment to SUNCOKRETI

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>